Depot Boijmans Van Beuningen Rotterdam

Er is niets ter wereld wat erop lijkt: het depotgebouw Boijmans Van Beuningen dat momenteel door BAM wordt gerealiseerd in het Rotterdamse Museumpark. 

Het is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie, zónder tussenkomst van een conservator. Het bijna veertig meter hoge gebouw is een ontwerp van het toonaangevende Rotterdamse architectenbureau MVRDV, onder meer bekend van de Markthal. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 70.000 kunstobjecten.

Ze kunnen ook meekijken met herkomstonderzoek, conservering en restauratie. Per jaar verwacht het depot circa 90.000 bezoekers, naast de 300.000 die het museum al trekt; van internationale kunstprofessionals tot Rotterdammers, van toeristen tot dagjesmensen. Zo’n gebouw is om vele redenen een reis naar Rotterdam waard.

Toekomstige generaties

De openbare route zigzagt door het gebouw, van de lobby tot de beeldentuin naar het dakterras. In het depot zijn vier professionele restauratieateliers, twee filmcabines, een educatieve ruimte en een filmzaal gepland. Een deel van het depot (circa 1.900 m2) is bestemd voor verhuur aan particuliere verzamelaars. Bezoek aan de brasserie op het dakterras is gratis. Via de transparante expreslift zullen die bezoekers, voordat ze genieten van het spectaculaire uitzicht, al iets kunnen opvangen van wat er zich in het depot afspeelt. 

 

Wil je meer weten over dit project, kijk dan op de website van Museum Boijmans Van Beuingen.